5 lucruri bizare despre Charles Dickens

Pe scriitorul englez Charles Dickens cei mai mulți îl știm pentru renumitele sale opere precum „Marile speranţe”, „Oliver Twist” şi „David Copperfield”, dar puțini sunt cei care-i cunosc obiceiurile bizare şi  ciudățeniile din viaţa sa. Haideți să descoperim cinci lucruri aparte despre Charles Dickens.

1. În casa lui Dickens se putea găsi o uşă secretă ce întruchipa o bibliotecă. Printre cărţile false se numărau titluri precum „Viaţa unei pisici”- o serie de nouă volume. Această bibliotecă falsă se afla în casa sa din Gad’s Hill, Kent. Se spune că autorul ar fi avut şi o altă serie falsă numită „Scurta poveste a unui proces din Chancery”, serie ce conţinea 47 de volume (denumirea face trimitere la un caz al curţii de judecată din Chancery după care s-a inspirat pentru opera sa, Bleak House).

2. În scrisorile intime cu iubita sa, Charles Dickens i se adresa viitoarei sale soţii cu apelative de genul „draga mea şoricică” sau „drăguţa mea purcică”.  Deşi aceste apelative erau mai mult ca sigur menite a fi modul lui de a o alinta, suntem puţin şceptici: sentimentele lui Dickens pentru soţia sa s-au diminuat după ce s-au căsătorit şi se pare că acesta ar fi fost mai interesat de sora soţiei sale, decât de Catherine însăşi.  Când cumnata lui, Mary Hogarth, a suferit o moarte neaşteptată, la vârsta de 17 ani, în 1837 (în braţele lui Dickens), acesta a fost devastat. Dar durerea lui a luat un curs neaşteptat, acesta i-a păstrat hainele fetei în casă şi el însuşi a purtat inelul tinerei pentru restul vieţii.

3. În zilele în care acesta citea lucrări în public, Dickens lua două linguriţe de rom cu frişcă la micul dejun şi un păhărel de şampanie pe post de ceai. Cu jumătate de oră înainte să înceapă reprezentaţia, acesta mai bea un ou crud cu un păhărel de vin Sherry. Cercurile de lectură ale lui Dickens erau foarte populare, atât în Marea Britanie, cât şi în America; când a ţinut prima astfel de reprezentaţie în America, coada de oameni aşezaţi pentru a putea cumpăra bilete din New York era lungă de pe peste un kilometru și jumătate.

4. Dicţionarul englez Oxford, îi atribuie lui Dickens prima utilizare a cuvintelor: „butter-fingers”, „crossfire”, „dustbin”, „fairy story”, „slow-coach” şi „whoosh”. De asemenea, primeşte credit şi pentru utilizarea cuvântului „boredom”, utilizat în romanul său „Bleak House” (1852-1853), dar cuvântul în sine a mai fost folosit chiar şi în 1830.

5. În 2009, o scobitoare din fildeş folosită de Charles Dickens a fost vândută la licitaţie pentru preţul de 9.000$. Confecţionată din fildeş şi aur, aceasta este inscripţionată cu iniţialele lui Dickens. În primă instanţă se estimase că se va vinde cu 3 000- 5 000$, însă licitaţia a ajuns la pragul de 9.150$. O scrisoare de autentificare, semnată de cumnata lui Dickens, spune că autorul a folosit scobitoarea până pe patul de moarte.

Acestea fiind spuse, ce facem? Îl încadrăm pe Charles Dickens în topul celor mai bizari scriitori?

sursa: interestingliterature.com

Scroll to Top