Despre suflet

0
Titlu: Despre suflet. Mic tratat de mari idei
Colecţia: Bonton
Editura: Nemira
Anul: 2013
Pagini: 95

Una din cele mai recente apariţii editoriale de la Nemira a constituit o surpriză plăcută pentru suflet.  Această culegere de citate, care se vrea un mic tratat de mari idei, prezintă o serie de gânduri inspirat alese din scrierile unor filosofi, sfinţi, poeţi, romancieri, spusele unor oameni de ştiinţă (Einstein), ori ale unor staruri de cinema ca Marilyn Monroe şi Woody Allen.

Citatele vorbesc toate despre importanţa şi valoarea sufletului, artiştii încercând să îl definească şi să-i enumere, fiecare în stilul şi după propria viziune, însuşirile:

“Liniştea sufletului vine din plăcerile cu măsură.” – Democrit

“Dacă sufletul nu e unul, ci o infinitate, cum l-aş putea cunoaşte pe cel adevărat?” – Mircea Eliade

“Două lucruri umplu sufletul cu mereu nouă şi crescândă admiraţie şi veneraţie: cerul înstelat deasupra mea şi legea morală din mine.” – Immanuel Kant

“O carte bună este esenţa cea mai pură a sufletului omenesc.” – Thomas Carlyle

Unul din citatele care mi-au plăcut foarte mult îi aparţine scriitorului portughez Fernando Pessoa: “Sufletul omului este un azil de nebuni populat cu caricaturi.” Definiţia face referire într-un mod poetic şi concis la toate variaţiile, tribulaţiile, nuanţele şi paradoxurile care se ascund în inimă,  şi care configurează condiţia umană contradictorie. O vorbă de duh foarte inspirată.

Selecţie făcută cu bun gust, cărticica însumează reflecţii ale unor minţi care au avut dispoziţia şi capacitatea de a diseca lucrurile cu adevărat importante, respectiv valorile spirituale. A te perinda prin lumea valorilor intelectuale, morale sau estetice nu rămâne doar apanajul filosofilor sau artiştilor. Poate fi şi al tău, dacă iei acest mic tratat în mână şi lecturezi, la începutul zilei, într-un moment de respiro, sau la ceas de seară, unul-două gânduri scrise. Ca să faci o baie interioară a spiritului, ca să îţi aminteşti ce contează, pentru a privi lucrurile din altă perspectivă.

Pessoa, Kazantzakis, Platon, Hesse, Dostoievski, dar şi Rebreanu, Ţuţea, Stăniloaie, Cioran, Eliade se regăsesc în micul tratat. Bucăţele de gânduri din viziuni inedite, idei mari la îndemână, de citit şi de recitit.

Scroll to Top