Henry Chinasky sau Bukowski incognito

Bukowski - Femei

Titlu: Femei
Autor: Charles Bukowski
Editura: Polirom
Anul: 2012
Pagini: 328

Henry Chinasky sau disperarea unui scriitor

Fiindcă tocmai a trecut luna îndrăgostiților, cu tot cu Sf. Valentin și Dragobetele neaoș, am citit spre recenzare Femeile lui Charles Bukowski.
În acest roman care, în ciuda celor 329 de pagini ale sale, se citește extrem de ușor, ne este prezentat un poet ce câștigă tot mai multă notorietate, poet care înainte de a scrie era poștaș, plimbându-se deci prin mai întreg orașul LA.

Henry Chinasky, acesta e numele poetului, se află la vârsta de 50 de ani, scriind, meditând la fosta lui soție, moartă de mult, și la actuala lui iubită cu care se ceartă mereu, Lydia Vance, aceeași Lydia Vance cu care mereu se culcă, se împacă, pe care, surprinzător, o iubește.

Un poet, cum ziceam, cu un renume oarecare, invitat să citească mai peste tot, mai peste tot îmbătându-se oferă scurte pasaje în care ba vorbește despre faptul că nu știe absolut nimic despre femei, ba se lamentează, când nu este mahmur sau beat, despre singurătatea lui, singurătate doar în aparență, pentru că deși la 50 de ani, deși decrepit, cu burtă și aproape știrb, cu o respirație respingătoare, sub tot acest înveliș grotesc, s-ar putea spune, se ascunde o persoană ce nu caută decât să înțeleagă ce caută, care este rostul său aici (desigur, momente foarte rare, și spuse într-un mod mai mult decât lapidar), în orașul LA, bând bere sau vin, drogându-se, încercând să trișeze moartea, culcându-se cu fiecare femeie pe care o cunoaște, fie că este fan sau nu al poeziei sale.

Henry Chinasky poate fi caracterizat din perspectiva interacțiunii sale cu un grup restrâns de personaje, personaje-satelit, cum ar fi Bobby și Valerie, soți ce locuiesc chiar vizavi de apartamentul lui Chinasky, Lydia Vance, iubita lui Henry. În afară de aceste personaje, mai apar o Tammie, o Tanya, o Katherine (supranumită Katherine pentru că lui Henry îi aducea aminte de Katherine Hepburn), o Sara, o Dee Dee, toate, femei cu care acesta are relații mai mult sau mai puțin reușite.

Pe drumul acesta sinuos, Henry Chinasky ajunge la un moment dat să se întâlnească cu o anume Sara, o vegetariană care, la fel ca toate celelalte femei, se îndrăgostește sincer de el pentru că, spune ea, prin gura ei spunând-o și celelalte femei, acest Henry, în ciuda aspectului său, știe ceva despre femei, ce anume, nimeni nu știe, însă se reflectă în poeziile sale, volumele sale de poezie, preponderent, alături de romanele sale, nuvelele sale, toate, cu un caracter intim, erotic sau romantic, în funcție de stările sale.
Romanul nu este greu de citit, arhitectura acestuia, relațiile dintre personaje și firul narativ sunt foarte simple, construcțiile personajelor fiind ușor de reperat.

Henry Chinasky este un alter ego al lui Bukowski, ni se spune, și, atunci, putem considera că tot ceea ce Chinasky spune sunt, de fapt, reflecții și strigătele lui Bukowski la adresa oamenilor, romanul vorbind despre superficialitatea cu care oamenii privesc și abordează relațiile dintre bărbați și femei, pe fondul luptelor dintre sexe, într-o societate depravată, coruptă, în care sunt la ordinea zilei drogurile, abuzul de droguri, sexul, crimele, și fabulațiile sau crizele paranoice ale lui Chinasky-Bukowski, care se raportează la toate femeile, fiecare având câte ceva al ei, găsindu-le superioare, punând în gura personajelor sale feminine, speculăm, părerile sale privind fragilitatea, perfecțiunea fizicului acestora, sau, în momentele sale de cinism și ironie dure, găsindu-le grotești, urâte, superficiale, de obicei, numai prostituatele primesc calificativul acesta.

Un lucru trebuie menționat, după cum spuneam, Chinasky-Bukowski emite păreri despre societate, despre femei, despre cupluri și chiar despre scriitori, într-un pasaj ce se impune și detașează din corpusul romanului drept o critică a ceea ce înseamnă, de fapt, a fi scriitor, a fi artist într-un sens deplin al cuvântului, trecând dincolo de stereotipiile și prejudecățile puse în seama artiștilor, în genere:

„E o problemă cu scriitorii ăștia. Dacă ceea ce scriu ei e publicat și vândut în multe-multe exemplare, se cred mari. Dacă ceea ce scriu e publicat și vândut în număr mediu de exemplare, se cred mari. Dacă ceea ce scriu e publicat și vândut în doar câteva exemplare, tot mari se cred. Iar dacă ceea ce scriu nu e niciodată publicat și n-au nici bani să se publice singuri, atunci cred că sunt cu adevărat mari.Adevărul e că există, de fapt, foarte puțină măreție. E aproape inexistentă. Dar poți fi sigur că cei mai proști scriitori au cea mai mare încredere și cele mai puține dubii cu privire la ei înșiși.”

În aceeași notă vorbește și despre dragoste, iubire, lecturile care l-au impresionat pe el, Chinasky-Bukowski, vezi pagina 264, etc.
Un roman care vorbește despre dragoste și despre căutarea unui rost și a unei legături stabile cu una din sutele de femei cu care acesta intră în legătură, cu care se culcă și are legături amoroase caduce, un roman care impresionează într-o măsură anume, care, deși nu te pironește locului și nu te cutremură, te face să zâmbești amar și să reconsideri ce e în jurul tău.

Lectură plăcută!

Scroll to Top